Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/jonasen.eu/enomvejvaerd.dk/libraries/src/User/UserHelper.php on line 636
En omvej værd - Sverige - Steder

Deprecated: Cannot use "parent" when current class scope has no parent in /var/www/jonasen.eu/enomvejvaerd.dk/administrator/components/com_fields/helpers/fields.php on line 608

Bilkirkegården ved Ryd er en sælsomt syn, og helt sikkert en omvej værd.

Åke Danielsson gravede fra 1930'erne tørv på stedet. Da tørvegravningen blev urentabel, begyndte han at skrotte biler i slutningen af 1940'erne. Mange kom forbi hans produkthandel, som lå på hovedvejen mellem Hässleholm og Ryd. I slutningen af 1960'erne blev der bygget en ny hovedvej, og der kom ikke længere kunder til Åke Danielsson.

Bilerne blev stående og forfaldt langsomt. På et tidspunkt, da Åke Danielsson var gået på pension, blev der konflikt mellem bilelskere og miljøfolk om oprydning på stedet. Kommunalbestyrelsen i Ryd har besluttet, at bilerne får lov at ruste opp frem til år 2050!

Idag kan du se rustne ca. 150 bilvrag fra 1930'erne til 1960'erne

1,5 km. øst for Ryd ad Riksväg 119 i det sydlige Småland

Teleborg Vandtårn

Ekkotårnet / Ekkotemplet i Växjö eller rettere Vandtårnet i Teleborg er et helt almindeligt kedeligt vandtårn, som har et helt fantastisk under vandbeholderen.

Kør ad Riksväg 23 mod Växjö fra Syd og drej af mod Teleborg lige syd for Växjö. Find Teleborgsvägen, den fører til tårnet.

https://maps.google.dk/maps?q=teleborg+vandt%C3%A5rn&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.52434380,d.bGE,pv.xjs.s.en_US.RJfod4swqLE.O&biw=1440&bih=799&dpr=1&um=1&ie=UTF-8&hl=da&sa=N&tab=wl

 

 

 

Trollhättan ligger ved Göta älv / Gøtaelven ca. 70 km nordøst for Göteborg. Den meget vandrige elv har her et fald på 32 meter.

Allerede i 1700-tallet begyndte man under Christopher Polhems ledelse at anlægge sluser, men først i 1800-tallet lykkedes det at åbne det første kanal- og slusesystem ad Götaälven.

Dæmningen åbnes en gang om dagen i juli og august (kl. 15) og en gang om ugen i maj, juni og september (lørdag kl. 15), så man kan se det imponerende syn, når elvens oprindelige løb bliver vandfyldt af 300.000 liter vand i sekundet!

Du kan læse mere her

 

Turning TorsoTurning Torso er Malmø's vartegn. Bygningen kan ses fra København i klart vejr.

Turning Torso er tegnet af Santiago Calatrava. Bygningen er opført 2001 – 2005. Den er Skandinaviens højeste bygning og Europas næsthøjeste beboelsesejendom.

Turning Torso er som det fremgår snoet om sin egen akse.

Billedet til venstre er fra opførelsen i 2004.

Læs mere her