Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/jonasen.eu/enomvejvaerd.dk/libraries/src/User/UserHelper.php on line 636
En omvej værd - Steder, museer o.lign.

Deprecated: Cannot use "parent" when current class scope has no parent in /var/www/jonasen.eu/enomvejvaerd.dk/administrator/components/com_fields/helpers/fields.php on line 608

Steder er alle de steder, som er en omvej værd, og som ikke rigtig falder ned i de andre kategorier. Det kan være pilgrimssteder som Bom Jesus i Portugal eller den fantsatiske havneby Collioure i Frankrig.

 

Diesel House

I mere end 30 år fra 1932 var dieselmotoren på H.C. Ørstedsværket i Sydhavnen i København verdens største dieselmotor.

Dieselmotoren blev bygget af B&W Diesel som reservemotor til elproduktion på H.C. Ørstedsværket.

Motoren er stadig driftsklar, og startes flere gange om måneden.

Du finder den på:

DieselHouse
Elværksvej 50, 2450 København SV

Se mere på:
http://kvv73.dk/Billedserie/HCOrsted200503/HCOrstedsvaerket.htm
http://www.dieselhouse.dk/

 

Køge Museum blev grundlagt som kulturhistorisk museum og bibliotek for Køge egnen i 1896.

Siden 1910 har Køge Museum ligget i en fredet købmandsgård fra 1619.

I museets have ligger et af Danmarks ældste bindingsværkshuse fra o. 1500, flyttet hertil fra Køge Torv i 1914.

Udstillingerne belyser byens og oplandets kulturhistorie fra stenalder til nyere tid. Fra jægerstenalderen findes Strøby Egede graven med 8 skeletter. Det største antal begravelser fundet i en grav fra en tid, hvor gravfund er sjældne.

Du kan læse mere på:
http://www.koegemuseum.dk/

Det vestlige fyr ved Nakkehoved er fortsat i brug og viser sammen med fyret på Kullen sikker vej ind i Øresund. Fyret er oprindeligt fra 1772, og er senere forhøjet til de nuværende 21 meter.

Det østlige søsterfyr er i dag indrettet som fyrmuseum.

Du finder Nakkehoved fyr her

Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved
Fyrvejen 25 A, 3250 Gilleleje
Bus: 340. 

56°7′9.38″N, 12°20′34.97″E

Du kan læse mere her

Fra at være Frederik VI's nære og fortrolige hofmarskal faldt Hofmarskal Johan Bülov i unåde og måtte vende hjem til sit gods Sanderumgaard på Fyn, hvor han skabte et af datidens mest berømte haveanlæg.

Kammerherreparret Susanne og Erik Vind på fynske Sanderumgaard har vakt deres romantiske have til live efter næsten 200 års dvale. 

Sanderumgaard er beliggende sydøst for Odense et par kilometer vest for Davinde landsby.

5 min fra motorvejsafkørsel Langeskov

7 min fra motorvejsafkørsel Odense SØ

gps koordinater

Lat: N 55° 21.194′  Long: E 010° 31.901′

Se mere på:
www.sanderumgaard.dk

 

På Halskov Odde ved Korsør kan man komme helt ind under broen. det er en særlig oplevelse, for hvor er den bare stor.

Samtidig kan du så se Isbådmuseet.

Kørevejledning:

Kør af ved afkørsel Halskov (sidste før eller første efter betalingsanlægget) og kør mod Isbådsmusset. 

Parker her og gå ad stien ind under broen.

Thurø Minigolf ligger på Smørmosen strand på Thurø i det sydfynske ø-hav syd for Svendborg.

Golfbanen og det omliggende strandareal med aktiviteter som kæmpeskak, stangbold, stylter m.m. er en heldagsaktivitet for unge og gamle.

Minigolfbanen er i sig selv en attraktion med sine hjemmelavede og støbte (ret udfordrende) baner.

Vælger du at blive aftenen med, kan du overnatte på FDM Thurø Camping i telt, Campingvogn eller hytte lige bag stranden.

Og så kan du jo sige farvel og godnat til banens drage!

Se mere på:
http://www.thuroe-minigolf.dk/

 

Vorupør

Nr. Vorupør er et af de få steder i Danmark, hvor fiskerne fortsat trækker deres både op på stranden i mangel af en egentlig havn.

I dag er området også et fantastisk sommerland ud til Vesterhavet med sommerhuse, strand, charmerende by og ikke mindst højt til loftet.

Du finder Nr. Vorupør vest for Thisted og syd for Hansholm helt ude ved det salte Vesterhav.

Læs mere på:
http://kvv73.dk/Billedserie/Vorupor200412/Vorupoer2005.htm
http://vorupor.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Greenwich er måske ikke det sted, de fleste forbinder med London. Men vi påvirkes hver dag af Greenwich, hvor klokken udgår fra.

Det tager ca. 30 minutter med London Overground at køre til Greenwich, som byder på fllere spændende seværdigheder.

Observatoriet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udsigt over London

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søfartsmuseet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og Clipperen Cutty Sark

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SS Great Britain blev søsat i 1843. Skibet var frem til 1846 det længste passagerskib i verden.

Skibet ligger i dag i tørdok i Bristol et par hundrede kilometer vest for London, hvor det oprindeligt blev bygget. Skibet er absolut en omvej værd.

Se mere på:
http://ssgreatbritain.org/

 

 

St Ives (Lokal Cornwall dialektPorth Ia, som betyder St Ia's bugt) er en kystby og havn i Cornwall, England, United Kingdom. Byen ligger nord for Penzance og vest for Camborne på Vestkysten af Cornwall ud til det Irske Hav.

Tidligere var St Ives en firskerby, men i dag er byen og bugten et meget populært feriested, som minder om de varme strandbyer i Sydeuropa.

Kun 9 miles syd for St Ives finder du Englands vestligste punkt i Lands End, og området er også fuldt af forladte miner m.m., når du bliver træt af den fantastiske strand.

Du kan se mere på:
http://kvv73.dk/Billedserie/2004/2004_UK/UKTog2004STIVES.htm
http://www.stives-cornwall.co.uk/

Col du Tourmalet (2.115 meter over havet) er et af Tour de France historiens mest sagnomspundne steder. I 2010 var det 100 år siden passet i Pyrenæerne var på Tour de France ruten første gang.

Den nærmeste lille by er La Mongie, et skisportssted ca. 3 kilometer fra passet.

Fra La Mongie går en tovbane til Pic Du Midi de Bigorre (2872 meter over havet). Her er en vejrstation og observatorie.

Tag tovbanen til toppen. Hvis du vil have en flot, flot bjergoplevelse, kan du gå ned fra Pic Du Midi de Bigorre til Col du Tourmalet og derfra videre til La Mongie. Du passerer bl.a. lommer med sne selv midt på sommeren. Du skal beregne ca. 3 timer til vandreturen ned. Den er det hele værd.

Du kan læse mere om Pic du Midi de Bigorre her

Du kan læse mere om Tour de France her

Du kan læse mere om La Mongie her

 

Collioure i Kataonien (den franske del) ligger 26 kilometer nord for den Fransk/Spanske grænse ved Middelhavet. Collioure var fra midten af det 13 århundrede en væsentlig havn i Kongen af Mallorcas rige, som strakte sig over det meste af Middelhavet. Kirketårnet var tillige fyrtårn. I baggrunden kongeslottet.

Kongen af Mallorca havde flere residenser på den Franske middelhavskyst. I Perpignan en times kørsel (i moderne bil) nord for Collioure var hovedslottet. Slottet i Collioure var en slags sommerresidens.

 

Der er lidt svært at forestille sig, at Collioure's lille havn har været en hovedhavn i et stort rige, men verden var jo noget mindre i middelalderen.

Du kan læse mere om Collioure her

 

Lourdes (Hautes-Pyrénées  / Midi-Pyrénées) er som "porten til Pyrenæerne" (la Porte des Pyrénèes), et fint udgangspunkt for udflugter i Pyrenæerne.

Lourdes er en relativt lille by med 16.000 indbyggere. Lourdes ligger ved foden af Pyrenæerne og er en af de største valfartssteder i Europa med omkring 5 millioner pilgrimme fra 130 lande hvert år. Byen har mere end 410 hoteller og 16.500 værelser.

Byen er delt i to dele: den øvre by med den gamle borg "Chateaux Fort", med slottet og beboelser og den nedre by Massabielle med grotteområdet, hoteller og og de talrige souvenierforretninger.

I 1858 mente 14-årige Bernadette Soubirous at have set Jomfru Maria ved en grotte nær Lourdes. I løbet af ganske få år udviklede byen og grotten sig til et centralt pilgrimssted.

Uanset hvad man måtte mene om religion, er byen absolut et besøg værd, om ikke andet så for at se og opleve det håb, der får rigtig mange mennesker til at rejse til Lourdes for at drikke og/eller bade i helligt vand fra grotten.

Lourdes - Chateaux Fort

Lourdes - De to kirker over grotten og nederst i billedet lidt af overdækningen til den underjordiske basilika.

Lourdes - de to centrale kirker over grotten

Du kan læse mere her (Dansk side for pilgrimme) og her (Byens officielle side)

Perpignan (catalansk : Perpinyà) er en kommune og by i det sydligste Frankrig i departementet Pyrénées-Orientales, Languedoc-Roussillon.

I perioden 1276 til 1344 var Perpignan hovedstad i Kongeriget Mallorca. Kongens slot på billedet ligger i et imponerende citadel (dansk: Kastel) oppe over byen.

Du kan læse mere om Perpignan her

Lidt syd for Perpignan ligger Colllioure, som du kan læse om her

 

I Reykjavik, Islands hovedstad, helt nede på havnekanten finder du Harpa, musikhuset, der er tegnet af Henning Larsen Arkitekter. Musikhuset åbnede i maj 2011 og er hjemsted for Islands Symphonyorkester or den islandske opera.

Frederikstad er grundlagt i 1567 af Kong Frederik II af Danmark og Norge som en slags genopførelse af Sarpsborg (som var nedbrændt af Svenskerne i forbindelse med den netop overståede krig mellem Danmark-Norge og Sverige). I 1569 blev det nye navn «Fredriksstad» taget i brug efter det gamle «Sarpsborg».

Byens centrum er stadig indrammet af det oprindelige Citadel (Kastel).

Frederikstad ligger ved Europavej E6 mellem Halden og Moss. Drej af ved Sarpsborg.

Bom Jesus ligger ca. 5 km nordøst for Braga i Portugal. Helligdommen er bygget ind i siden af en bjergside 400 meter over havet. Du kan komme op til helligdommen med en elevador (en smart vanddrevet jernbanevogn) eller ved at vandre først af en skovsti og efterfølgende af zig-zag trappen, som er den egenlige pilgrimsrute.

Helligdommen Bom Jesus blev tegnet af Carlos Amarante. Arbejdet begyndte i 1784. Udover at være den mest fotograferede kirke i Portugal findes der haver og grottos, hvor du kan meditere i fred og ro.

Til Bom Jesus med Elevador

Santuario do Bom Jesus do Monte serviceres af en gammel, vand modvægtstovbane, der tager dig næsten 300 meter op ad bakken til pilgrimsstedet i Bom Jesus. Den er bygget i 1882. Elevadoren bevæger sig ved at lægge vand ind i vognen på toppen af bakken, når den på toppen er fyldt med vand, synker den mod bunden, hvor den trækker den tomme vogn op.

Bom Jesus - Ad trappen

Trappen blev påbegyndt i 1722. Trappen er en hyldest til de fem sanser og de tre dyder (Tro, håb og Kærlighed) ved at bevæge sig forbi en række tematiserede statuer og springvand. Hvert plateau har et springvand.

Mellem plateauerne finder du en række små pavilloner med scener fra Jesus lidelse fra dom til Golgatha.

Ved foden af trappen er en sektion af mønstret fortov med bænke. Her en fin udsigt over Braga sletten på en klar dag.

I den hellige uge (ugen før påske sluttede påskesøndag) bliver den barokke trappe besteget af skriftebørn på deres hænder og knæ.

 

Nazare er en kystby i Portugal. Byen ligger i en bugt ud til Atlanterhavet. Byen har en fantastisk strand, som er grundlaget for indlandsturisme.

Byens nedre del Praia ved stranden er forbundet med bydelen Sítio på toppen af klinten med en Elevador - Ascensor da Nazaré. Denne kabeltrukne jernbane er anlagt i 1889 og siden forbedret og moderniseret.

Udover badeferie og Elevador finder du bl.a. stadig tørring af fisk på den traditionelle måde på stranden.

Koordinater: 39.606°N 9.071°W

Læs mere her

Bilkirkegården ved Ryd er en sælsomt syn, og helt sikkert en omvej værd.

Åke Danielsson gravede fra 1930'erne tørv på stedet. Da tørvegravningen blev urentabel, begyndte han at skrotte biler i slutningen af 1940'erne. Mange kom forbi hans produkthandel, som lå på hovedvejen mellem Hässleholm og Ryd. I slutningen af 1960'erne blev der bygget en ny hovedvej, og der kom ikke længere kunder til Åke Danielsson.

Bilerne blev stående og forfaldt langsomt. På et tidspunkt, da Åke Danielsson var gået på pension, blev der konflikt mellem bilelskere og miljøfolk om oprydning på stedet. Kommunalbestyrelsen i Ryd har besluttet, at bilerne får lov at ruste opp frem til år 2050!

Idag kan du se rustne ca. 150 bilvrag fra 1930'erne til 1960'erne

1,5 km. øst for Ryd ad Riksväg 119 i det sydlige Småland

Teleborg Vandtårn

Ekkotårnet / Ekkotemplet i Växjö eller rettere Vandtårnet i Teleborg er et helt almindeligt kedeligt vandtårn, som har et helt fantastisk under vandbeholderen.

Kør ad Riksväg 23 mod Växjö fra Syd og drej af mod Teleborg lige syd for Växjö. Find Teleborgsvägen, den fører til tårnet.

https://maps.google.dk/maps?q=teleborg+vandt%C3%A5rn&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.52434380,d.bGE,pv.xjs.s.en_US.RJfod4swqLE.O&biw=1440&bih=799&dpr=1&um=1&ie=UTF-8&hl=da&sa=N&tab=wl

 

 

 

Trollhättan ligger ved Göta älv / Gøtaelven ca. 70 km nordøst for Göteborg. Den meget vandrige elv har her et fald på 32 meter.

Allerede i 1700-tallet begyndte man under Christopher Polhems ledelse at anlægge sluser, men først i 1800-tallet lykkedes det at åbne det første kanal- og slusesystem ad Götaälven.

Dæmningen åbnes en gang om dagen i juli og august (kl. 15) og en gang om ugen i maj, juni og september (lørdag kl. 15), så man kan se det imponerende syn, når elvens oprindelige løb bliver vandfyldt af 300.000 liter vand i sekundet!

Du kan læse mere her

 

Turning TorsoTurning Torso er Malmø's vartegn. Bygningen kan ses fra København i klart vejr.

Turning Torso er tegnet af Santiago Calatrava. Bygningen er opført 2001 – 2005. Den er Skandinaviens højeste bygning og Europas næsthøjeste beboelsesejendom.

Turning Torso er som det fremgår snoet om sin egen akse.

Billedet til venstre er fra opførelsen i 2004.

Læs mere her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvis du er bare en smule paranoid og blot tænker en lille smule over de mulige konsekvenser af staters overvågning af medborgerne incl. den overvågning vi udsættes for i de demokratiske land med diverse enkeltstående gode argumenter, skal du ikke besøge STASI Museum, Berlin.

Museet udstiller i hele sin grufulde vikelighed DDR-statens overvågning af tyske borgere og borgere i andre lande.

Du kan se STASI-chefens kontor og overvågningskøretøjer, ligesom museet præsenterer de mange andre midler, som staten DDR anvendte i sin totale kontrol med medborgerne - til deres eget bedste naturligvis.

Museet finder du her:
Stasi-Museum
Berlin Ruschestraße 103, Haus 1
10365 Berlin
Tyskland

Læs mere her